Česta pitanja

Kome mogu koristiti znanja Stres Protekta?

Ponuda Stres Protekta je u najvećoj mjeri usmjerena na građanstvo i populaciju kod koje nije prisutna psihopatologija. Stres Protekt vas educira, savjetuje i razvija vještine. Širok raspon tema zadovoljiti će vašu znatiželju o psihologiji čovjeka, pomoći će vam da razvijete vještine kako bi bolje funkcionirali u svakodnevici i dati će vam podršku i savjet u situacijama kada se osjećate nesigurno.

Kako mi radionice mogu pomoći?

Svaka je radionica osmišljena s ciljem psihoeduciranja ili razvijanja vještina. Kroz radionice ćete ovisno o temi ili naučiti konkretne informacije temeljene na znanstvenim istraživanjima ili ćete dobiti upute i smjernice za razvoj određene vještine. Svaka radionica obuhvaća psihološko testiranje kako biste dobili povratnu informaciju o svom trenutnom stanju ili u svrhu naše trijaže.

S kojim upitima nam se najčešće obraćate?

  • Stres 

  • Želja za osobnim usavršavanjem 

  • Pretjerano razmišljanje i briga 

  • Osjećaj preopterećnosti 

  • Problemi u odnosu (s partnerom i/ili djecom)

  • Nervoza (napetost i/ili uznemirenost)

  • Smanjena mogućnost uživanja u svakodnevnim aktivnostima  

Ovo su najčešći, ali ne i svi razlozi zbog kojih nam se klijenti obraćaju. Naš iskusan tim pruža vam podržavajuću atmosferu kako bismo uspješno ostvarili vaše ciljeve. 

Koja je razilka između psihološkog savjetovanja i psihoterapije?

Psihološko savjetovanje je proces podrške i pomoći osobi. Obično traje kraće od psihoterapije i orijentirano je na rješavanje problema dok je psihoterapija uglavnom dugotrajnija i usmjerena na rješavanje uzroka nefunkcionalnog ponašanja ili mišljenja u smjeru postizanja dubljih promjena.

Kako mi mindfulness može pomoći?

Mindfulness nas uči da živimo u sadašnjem trenutku, bez prosuđivanja svoje okoline. Takav pristup nam pomaže da se odmaknemo od kritika, brige, ruminiranja i izbjegavanja te da prema sebi razvijemo suosjećajan i prihvaćajući stav. Mnoga neuroznanstvena istraživanja potvrđuju učinkovitost mindfullnesa nalazeći dokaze za pozitivan utjecaj na prefrontalni korteks, hormone, parasimpatički i kardiovaskularni sustav.

Može li mi mindfulness štetiti?

Prema neuroznanstvenim istraživanjima mindfulness ima pozitivne učinke na kognitivno, emocionalno i tjelesno  funkcioniranje. Kognitivni učinci su vidljivi u povećanoj pažnji, kognitivnoj fleksibilnosti, kreativnosti i smanjenju ruminacija. Usredotočena svjesnost smanjuje emocionalnu reaktivnost, poboljšava emocionalnu regulaciju, empatiju, zadovoljstvo, te otpornost na stresne situacije. Istraživanja pokazuju da usredotočena svjesnost dovodi do značajnih strukturnih i funkcionalnih promjena u mozgu koje su povezane s emocionalnom  regulacijom i izvršnim funkcijama kao što su amigdala i prefrontalni korteks. Usredotočena svjesnost aktivira otpuštanje endorfina, serotonina i dopamina, te parasimpatički sustav koji reguralira endokrini i imunološki sustav. Tjelesni učinci usredotočene svjesnosti uključuju normalizaciju razine kortizola, krvnog tlaka, pulsa i ritma disanja te potrošnje kisika (Boričević Maršanić i sur., 2015.).
Mindfulnessu u Stres Pretektu prethodi psihološko testiranje budući da kod nekih psihijatrijskih bolesti mindfulness nije preporučljiv.

Što možete saznati pomoću psihološkog testiranja?

Psihološkim testovima kognitivnih sposobnosti možete provjeriti svoj IQ, jeste li psihomotorno spretniji od prosječne osobe ili kakvo vam je logičko zaključivanje. Upitnicima ličnosti izrađujemo vaš psiho profil, odgovaramo na pitanja kakvi ste ili kakvim vas drugi vide.